Grafik Tasarım Ve Renk Teorisi
Grafik tasarım ve renk teorisi konusunda renk öğeleri tasarımın iskeletidir demek çok doğru olacaktır. Mesleki tecrübeleri olan grafikçilerin çok iyi bildiği gibi, ilgi çekmeyen bir köşedeki ufak renk tonları tasarımın duruşunu büyük oranda etkilemektedir. Bu noktada grafik tasarımcıların deneyimleri ve kreatif yönleri son derece önemlidir. Ne mutlu ki günümüzde yıldız gibi parlayan grafik tasarımcıların renk uyumunu mükemmel yakalaması inkar edilemez bir gerçektir..
Grafik Tasarım ve Renk Teorisi Önemi
Renk öğeleri, grafik tasarımcılar ve sanatçılar için derin çizgileri ve bütünselliği oluşturmaktadır. Tasarımcıların iş yükünü hafifletmek adına birçok renk öğesi mevcuttur. Tıpkı bir şiir dizesindeki ölçüler veya müzik notaları gibi, grafik tasarım ve renk teorisi de kendi içerisinde bir uyum ve kafiye bulundurmaktadır. Bu uyumu ve ahenki bozmak, tamamen bütünselliği bozacaktır ve tasarımın duruşunu etkileyecektir..
Renk Teorisi ve Renk Armonisi Nedir?
Renk teorisi: renk karışımları ve kombinleriyle hazırlanan çalışmalarda tasarımsal etkiyi ortaya çıkaran mini sözlüklerdir diyebiliriz.
Renk armonisi: Renklerin birbiriyle uyuşmasıdır. Renkler, tamamen göz zevkine hitaben gruplanmaktadır. Uzmanlar tarafından renkler incelendiğinde, birden fazla renk kombininin yanında bazı sınırlar uygulandığı takdirde, grafik tasarım üzerine daha çok beğeni aldığı gözlemlenmiştir. Bu sınırlarda çeşit çeşit renk armonisi oluşturmaktadır.
- Analog Renkler:
Analog renk tonları, renk skalasında yan yana yer alan renklere verilen isimdir. Birbirlerine benzerlik taşıdıkları için de tasarımlarda sakinliği ve hafifliği çağrıştırmaktadırlar. Örneğin: sarı ile yeşil, sarı ve turuncu bir analog renk armonisidir..
- İkili Renk Armonisi
İkili renkler tamamlayıcı renkler olarak adlandırılır. Renk skalasında seçilen rengin tam karşısında konumlanan renk, tamamlayıcı renk olarak bilinmektedir. Tamamlayıcı renkler adeta birbirlerini ortaya çıkarır. Örneğin: mavi ile turuncu birbirlerini tamamlayan renklerdir.
- Üçlü Renk Armonisi
Renk skalasında seçilen 3 renk tonunun birbirine aynı uzaklıkta konumlanması, başka bir anlamıyla eşkenar üçgen kullanılarak seçilmesi sayesinde ortaya çıkan renk uyumudur. Örneğin: mavi ile mor, sarı ile yeşil, kırmızı ve turuncu üçlü bir renk armonisi yaratmaktadır, öte yandan ana renkleri baz alırsak mavi, sarı ve kırmızıda üçlü bir renk armonisi örneğidir.
- Ayrılmış Tamamlayıcı Renkler Armonisi
Seçilen renk tonunun, tamamlayıcı rengi seçilmektedir ve bu tamamlayıcı rengin ise her iki ucundaki renkler armoniye eklenmektedir. Örneğin: mavinin tamamlayıcı rengi için turuncu demiştik, turuncunun her iki ucundaki renkler eklenirse, ortaya mavi, turuncu ve kırmızı çıkacaktır. Bu da ayrılmış tamamlayıcı renk armonisi örneğidir.
- Dörtlü Renk Armonisi
Bu armonide dikdörtgen yardımıyla 4 renk tonu seçilmektedir. Renk skalasının özellikleriyle seçilen 4 renk tonunda 2 adet tamamlayıcı renk armonisi yer almaktadır. Örneğin: sarı ile yeşil, sarı ile turuncu, kırmızı ile mor, mavi ile mor dörtlü bir renk armonisi yaratmaktadır.
- Monokrom Renk Armonisi
Yalnızca bir adet renk tonu seçerek, o renk tonunun en açığı ve en koyusuyla yapılan renk armonisine monokrom ismi verilmektedir. Örneğin: mor rengine, biraz siyah katarak daha koyu bir mor renk oluşturulabilir veya biraz beyaz renk katılarak daha açık bir mor renk oluşturabilir.