Web Site Hızlandırma Teknikleri
Web site hızı, Google’ın sıralama kriterleri arasında oldukça önemli bir alana sahiptir. Kullanıcılar, sıralamada öne çıkan bir siteye tıkladıklarında en fazla 3-4 saniye bekledikleri zaman açılmayan bir siteyle karşılaşırlar ise, başka sitelere yani rakip sitelere geçiş yapmaktadır. Hızlı açılmayan siteler kullanıcılarına sunduğu deneyimi gerçekleştiremediği için arama motorlarınında güvenini kaybetmektedir. Sahip olduğunuz web sitenizi hız açısından en iyi hale getirerek kullanıcı deneyiminizi arttırabilirsiniz. Bu da beraberinde organik trafik, kullanıcı ve marka prestiji getirmektedir. Peki web site hızı nasıl arttırılmaktadır? Bunun için yapmanız gereken teknikler şunlardır:
Web Site Hızı: Web Sitenizin Sıkıştırılması
Sitenizde bulunan HTML, CSS ve Javascript(JS) dosyalarınızı sıkıştırabilirsiniz. Bu sıkıştırma sayesinde web site hızı konusunda yükleme süresindeki artışı hızlandırırken bant genişliğini büyük oranda azaltabilirsiniz. Sitenizi sıkıştırmak için kullanacağınız işlem Gzip’tir. Gzip sıkıştırmasında tarayıcılar, sunucudan istekte bulunduğunda Gzip okuyabildiklerini sunucuya aktarırlar. Sunucuda tarayıcıya Gzip ile sıkıştırılmış bilgiyi iletir. Gelişmiş tarayıcılar Gzip ile sıkıştırılmış dosyayı en iyi şekilde kavramaktadır.
Kodlarınızı Gözden Geçirin
Ana sayfa kaynak kodunda gereksiz olan CSS, HTML, ve Javascript(JS) kodlarının kullanılmaması, farklı kütüphanelerden bu kodların çağrılmaması site hızının artırılmasını sağlar. php site hızını artırma adına kodları tespit ederek sitenizden çıkarmayı deneyebilir, bu nedenle farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Kullanılmayan CSS bunlardan birisidir ve sitenizi tarattığınızda gerekli olmayan CSS kodları bulunarak temizlenir. Sonra indirmeniz için temiz CSS dosyası tarafınıza sunulur. Aynı şekilde HTML washer programını da kod temizliği için kullanabilirsiniz. tek bir tuşla otomatik temizleme gerçekleştirebilirsiniz.
Tarayıcı Önbellekleme Kullanımı
Tarayıcı önbelleği, ziyaret edilen web sitenin yeniden ziyaret edildiği zaman daha hızlı yükleme gerçekleştirebilmek için sayfaların bazı kopyalarını saklamaya izin vermektedir. Tarayıcı sayfayı her ziyaret ettiğinde baştan yüklemek yerine önbellekteki verilere ulaşabilir. Bu da web site hızı konusunda daha iyi sonuçla yüklenebilmesini sağlamaktadır.
CND Kullanımı
Content Distrubution Network (İçerik dağıtım ağları) olan CDN, dünya genelinde birçok yere yerleşmiş ağ sunucularıdır. İçerik dağıtım ağları, kullanıcıların kendilerine yakın olan hosting servisine erişebilmelerini sağlamaktadır. Şayet bir sunucuya çok yük binmiş ise yeni bir sunucu adresine geçiş olacaktır. Bu da sitenizin her yönden yükleme hızını arttırmaktadır.
Resimlerin Optimize Edilmesi
Web site hızı için iyileştirme konusunda önemli noktalardan biride resim dosyalarının boyutudur. Formata uygun olmayan, küçültülmemiş resimler site hızını fazla yavaşlatabilmektedir. Grafik konusunda ve resim formatında çok tercih edilen ve yüksek kalitede bulunan 3 format vardır. Bunlar JPEG, PNG ve, GIF’tir. Bunları inceleyecek olursak:
JPEG: Fotoğraflar için tercih edilen resim formatıdır.
PNG: Logolar için iyi performans verir.
GIF: Transparan resim desteği vardır.
Web Tasarım Ajansı’nın yaptığı işleri incelediğimde, iş dünyasının dijital dönüşümüne nasıl katkıda bulunduklarını gördüm. Görsel açıdan çarpıcı tasarımları, kullanıcı deneyimini ön planda tutan yaklaşımları ve işletmelerin dijital varlıklarını güçlendiren stratejileriyle dikkat çekiyorlar. Web sitelerinin mobil uyumlu ve hızlı yüklenen yapısı da beni etkiledi. Profesyonel ve yenilikçi çözümler sunan bir ajans olduğunu söyleyebilirim.