Skip to main content
Yazılım

Programlama Dilleri

By 18 Temmuz 2020Ağustos 16th, 2023One Comment

Programlama dilleri, yazılım geliştirme sürecinin temel taşlarından biridir. Her programlama dili, kendine özgü avantajları ve dezavantajları ile kullanıcılarına farklı deneyimler sunar. Bu nedenle, yazılım için programlama dillerinin önemi, yazılım geliştirme sürecinde çok büyüktür.

Programlama dilleri, yazılımcıların bilgisayarla anlaşmalarını sağlayan kendi aralarındaki bir dildir. Burada amaçlanan, makineye neyin ne zaman yapılacağı ve nasıl yapılacağını ifade etmektir. Farklı algoritmalardan oluşan ve kreatif aksiyonlar gerektiren web tasarım sayfalarında programa dilleri çok önemlidir. Bilgisayarın verilen komutları yerine getirmesi programlama dili sayesinde gerçekleşmektedir. Algoritmalardan oluşan bu dil yazılımcılar tarafından hazırlanarak bilgisayara yüklenir ve bilgisayarın işlemlerini yerine getirmesi sağlanmaktadır. Ayrıca programlama dilleri ile verilen komut sayesinde bilgisayarın veri depolamasının şekli ve esasları belirlenmektedir.

programlama-dilleri

En Sık Kullanılan Programlama Dilleri

Bilgisayarların ortaya çıkmasıyla beraber dijital bir dünyanın kapısı açılmıştır. Ardından araştırmalar yapabileceğimiz arama motorları ve bu arama motorları içerisinde bilgilere ulaşabileceğimiz web site sayfaları oluşmuştur. Günümüze kadar gelen ve gittikçe gelişen programlama dilleri ise bilgisayar ve yazılım üzerine çalışmalar yapan mühendisler tarafından 150 farklı çeşitte üretilmiştir.

Günümüzde yazılımcıların bilgisayarlarda kullandığı en yaygın programlama dilleri;

  • Php
  • Java
  • C
  • Visual Basic
  • Pyhton
  • Javascript
  • C++
  • C Sharp

şeklinde sıralanmaktadır. Bu programlama dilleri aynı işleve sahip olmalarına rağmen komutları farklılık göstermektedir. Ayrıca komutlarının kolaylığı veya zorluğuna bağlı olarak yazılımcılar tarafından farklı diller tercih edilmektedir.

PHP Programlama Dili

Günümüzde yazılımcılar tarafından en yaygın kullanılan programlama dili php dilidir. Bu dil genellikle web sitelerinin hazırlanmasında tercih edilir. Bu dil yazılan komutlar sayesinde verilerin Html tabanında gösterilmesini sağlar. Php programlama dilinin en yaygın olarak kullanıldığı yerler ise Google Chrome ve İnternet Explorer gibi internet tarayıcılarıdır.

Javascript Programlama Dilleri

Popüler olan programlama dillerinden bir tanesi de Javascript isimli programlama dilidir. Bu dilde kodların okunması kolaydır ve bu kolaylık sebebiyle web sitelerin hazırlanmasında en fazla tercih edilen programlama dili javascript olmaktadır. Programlama dili için yazılan komutların çalışması ise asp veya html dosyalarının yardımıyla gerçekleşir.

Pyhton Programlama Dili

Pyhton programlama dili her türlü bilgisayar platformuna uygun olan bir dildir. Öğrenilmesi ve kullanılması kolaydır. Bunun için genellikle yazılım alanında ilerlemek isteyen kişiler tarafından yazılımın amacı ve detayları bu dille öğrenilerek gelişim sağlanır. Ayrıca programın kullanılabilmesi için kurulması gereken bir derleyici yoktur.

C Programlama Dili

C programlama dili orta seviyeli olarak ifade edilen bir dildir. Genellikle daha basit işlemlerin yapılması için C tercih edilir. Algoritmalar hazırlanarak C dilinde çeşitli işlemler yapılabilir. Bu dil okullarda öğrencilerin programlamanın temellerini anlamaları için öğretilir. Ayrıca bu dilin kullanıldığı yerler işletim sistemi ve veritabanı sistemleridir.

Visual Basic Programlama Dili

Programlama dillerinden birisi olan Visual Basic Microsoft firması tarafından geliştirilmiştir. Bu sebeple de programlama dili Windows tabanlıdır. Basit programların geliştirilmesi amacıyla hazırlanan bu dil zaman içinde her alanda kullanılmaya başlamıştır ve görsel programlama dilleri arasında da gösterilir. Bu özelliği sayesinde kişiler hazırladıkları programları görsel olarak görebilirler.

Programlama dilleri, yazılım geliştiricilerin kodlarını yazmalarına ve yazılımı çalıştırmalarına olanak tanır. Her programlama dili, farklı amaçlar için kullanılabilir. Örneğin, C++, sistem yazılımı ve oyun geliştirme için kullanılırken, Python, veri analitigi ve makine öğrenimi için kullanılabilir. Ayrıca, programlama dilleri arasında öğrenilmesi daha kolay olanlar ve daha zor olanlar bulunur. Örneğin, JavaScript, web geliştirme için kullanılan popüler bir programlama dilidir ve genellikle öğrenilmesi daha kolaydır.

Sonuç olarak, yazılım için programlama dillerinin önemi, yazılım geliştirme sürecinde önemli bir rol oynar. Her programlama dili, kendine özgü avantajları ve dezavantajları ile kullanıcılarına farklı deneyimler sunar ve yazılım geliştiricilerin, ihtiyaçlarına en uygun dili seçmeleri gerekir. Ayrıca, programlama dilleri arasında öğrenilmesi daha kolay olanlar ve daha zor olanlar bulunur ve yazılım geliştiricilerin, kendilerine en uygun olanı seçmeleri önemlidir.

Web Tasarım hakkında yazdığımız diğer makalelerimizi incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Profesyonel Web Tasarım : İletişim Modüllerinin Önemi

One Comment

Leave a Reply

If you want to leave a review, please Login or Register first.

creodive-iletisim-web-tasarim-google-adwords-sosyal-medya-ajansi
Telefon
creodive-whatsapp-web-tasarim-google-adwords-sosyal-medya-ajansi
Whatsapp
creodive-teklif-olustur-web-tasarim-google-adwords-sosyal-medya-ajansi
Teklif Al
kreatif-calismalarimiz-web-tasarim-google-adwords-sosyal-medya-ajansi
Projeler